Computer & Netwerkservice

Tips – Computer & Netwerkservice

Tips

Traag worden van een laptop of desktop

Mogelijke oorzaken van een trager wordende pc:

Slecht onderhoud: stof
Oververhitting
Energiemodus
Slechte harde schijf
Privacy instellingen (heeft ook invloed op de snelheid van uw internetverbinding)
Malware

Windows 10 en updates

Sinds de laatste updates van Windows 10 word ik vaak gebeld, dat er weer iets niet werkt of dat de laptop of pc traag is geworden. De oorzaak is inderdaad een update. Na een update liggen uw privacy instellingen eruit. Vervelend genoeg worden na elke nieuwe update de mogelijkheden beperkter om deze privacy instellingen zo in te stellen, dat uw laptop/pc reageert als voor de update. De traagheid wordt veroorzaakt doordat Microsoft “u beter van dienst wilt zijn” en doet dit door uw zoekgedrag in kaart te brengen.

Microsoft wilt ook graag uw geo-locatie weten en het is bijna onmogelijk deze uit te zetten omdat er inmiddels programma’s zijn waaraan deze geo-locatie wordt gekoppeld, zoals skype. Zet u geo-locatie uit dan zal uw skype niet meer werken.

Microsoft heeft de mogelijkheid gecreëerd uw laptop/pc als “server” te laten dienen. Andere Windows 10 gebruikers krijgen dan de update van een laptop/pc in de buurt, die deze update al hebben. Dat betekent dat uw laptop of desktop even als server dient. Uw laptop/pc wordt trager, maar ook uw internetverbinding.

De nieuwe updates zijn niet altijd compatible met uw randapparatuur, zodat ineens uw printer of nas het niet meer doet. Dat betekent dat u naar de meest recente drivers van uw randapparatuur moet gaan zoeken. Natuurlijk probeert Windows 10 zelf met een driver te komen, maar dat werkt niet altijd vlekkeloos. Economische levensduur heeft ook invloed: als uw printer een bepaalde leeftijd bereikt heeft, werkt uw randapparatuur niet meer ook al was uw printer nog niet kapot.

De harde schijf wordt ook nog even aangepakt door Windows 10. Om de een of andere vage reden is de firmware van sommige harde schijven niet compatible meer met Windows 10. Uw laptop/pc wordt heel erg traag en de kans dat u uw bestanden kwijt raakt is groot als u er niet bijtijds bij bent. Uw bestanden en gehele besturingssysteem moeten dan heel gauw overgezet worden op een SSD. Hier geldt ook dat de harde schijf niet kapot hoeft te zijn, maar de harde schijf functioneert niet meer.

specialist in digitale oplossingen