Tips

Traag worden van een laptop of desktop

Mogelijke oorzaken van een trager wordende pc:

  • Slecht onderhoud: stof
  • Oververhitting
  • Energiemodus
  • Slechte harde schijf
  • Privacy instellingen (heeft ook invloed op de snelheid van uw internetverbinding)
  • Malware
  • Windows 10 updates
  • Tracking software

 

Hieronder kunt u lezen hoe het komt dat uw pc of laptop trager wordt.

Windows 10 en updates

Sinds de laatste updates van Windows 10 word ik vaak gebeld, dat er weer iets niet werkt of dat de laptop of pc traag is geworden. De oorzaak is inderdaad een update. Na een update liggen uw privacy instellingen eruit. Vervelend genoeg worden na elke nieuwe update de mogelijkheden beperkter om deze privacy instellingen zo in te stellen, dat uw laptop/pc reageert als voor de update. De traagheid wordt veroorzaakt doordat Microsoft “u beter van dienst wilt zijn” en doet dit door uw zoekgedrag in kaart te brengen.

Microsoft wilt ook graag uw geo-locatie weten en het is bijna onmogelijk deze uit te zetten omdat er inmiddels programma’s zijn waaraan deze geo-locatie wordt gekoppeld, zoals skype. Zet u geo-locatie uit dan zal uw skype niet meer werken.

Microsoft heeft de mogelijkheid gecreëerd uw laptop/pc als “server” te laten dienen. Andere Windows 10 gebruikers krijgen dan de update van een laptop/pc in de buurt, die deze update al hebben. Dat betekent dat uw laptop of desktop even als server dient. Uw laptop/pc wordt trager, maar ook uw internetverbinding.

De nieuwe updates zijn niet altijd compatible met uw randapparatuur, zodat ineens uw printer of nas het niet meer doet. Dat betekent dat u naar de meest recente drivers van uw randapparatuur moet gaan zoeken. Natuurlijk probeert Windows 10 zelf met een driver te komen, maar dat werkt niet altijd vlekkeloos. Economische levensduur heeft ook invloed: als uw printer een bepaalde leeftijd bereikt heeft, werkt uw randapparatuur niet meer ook al was uw printer nog niet kapot.

De harde schijf wordt ook nog even aangepakt door Windows 10. Om de een of andere vage reden is de firmware van sommige harde schijven niet compatible meer met Windows 10. Uw laptop/pc wordt heel erg traag en de kans dat u uw bestanden kwijt raakt is groot als u er niet op tijd bij bent. Uw bestanden en gehele besturingssysteem moeten dan heel gauw overgezet worden op een SSD. Hier geldt ook dat de harde schijf niet kapot hoeft te zijn, maar de harde schijf functioneert niet meer.

Tracking Software en trager worden

Veel nieuwe laptops hebben tracking software erop gezet. Dit gebeurt door de fabrikant, voor Acer laptops zijn toploper. Momenteel worden Acer laptops aangeboden voor een prijs, die lager ligt dan andere merken laptops. Voor de consument is dit natuurlijk interessant. Helaas zijn deze laptops wat betreft hun specificaties minder dan de andere “duurdere” laptops. Vaak worden er oudere modellen verkocht, met oudere generatie processoren.

Het traag worden, zit ‘m dus vooral in uw besturingssysteem en alle applicaties, die op uw laptop zijn gezet en die informatie uitwisselen met de distributeur. Dit in combinatie met een verouderde processor kan uw laptop heel traag maken.

 

Tips voor het kopen van een nieuwe laptop:

– let op de processor: een dual core is nu al aan de lage kant (uw laptop begint te blazen en uw cpu tikt de 100% aan)
– i5 of hoger of AMD ryzen
– werkgeheugen (voor alleen internetten en email is 4GB genoeg)
– let op waar de laptop voor gebruikt gaat worden, sommige applicaties vragen veel, terwijl andere applicaties niet zoveel van een laptop vragen (kijk dus naar de specificaties)
– let op de ondersteuning, vooral drivers. Door alle updates van Windows 10 gebeurt het dat bepaalde drivers verouderd zijn en waarvoor geen updates meer gemaakt worden.
– bij eigen huismerken is het goed om te kijken of er onderdelen los te verkrijgen zijn. Wanneer er iets kapot gaat, kan het gebeuren dat er geen losse onderdelen voor een bepaald merk te koop zijn of u bent geheel afhankelijk van de winkel waar u uw laptop gekocht heeft. Als dat het geval is, let er dan op hoe de service van die winkel is.
– let er op dat in uw laptop een SSD zit in plaats van een harde schijf. Na een update kan de harde schijf al niet meer functioneren, ook al is deze nieuw.

 

specialist in digitale oplossingen