Onderhoud verbetert prestaties en levensduur van uw pc of laptop

Onderhoud van uw computer bestaat uit:

  • Computer opschonen (waardoor deze sneller wordt)
  • Computer stofvrij maken(voorkomt te heet worden omdat stof de luchtcirculatie blokkeert, waardoor de laptop spontaan uitslaat)
  • Koelpasta vervangen (verbetert de warmtegeleiding van de processor naar de koeler)

Computer opschonen:

Onderhoud door middel van opschonen houdt in dat de computer beter kan presteren. Vaak wordt uw computer na verloop van tijd steeds trager door overtollige bestanden, malware en het niet geheel verwijderen van bepaalde software.
Uw computer wordt weer sneller door deze overtollige bestanden te verwijderen. Voorbeelden zijn cookies, prullenbak, bestanden die van buitenaf op uw computer worden gezet of bestanden, die u meekrijgt als u software installeert, zoals een extra zoekbalk, programma’s die automatisch worden opgestart als u de computer aanzet, terwijl u dat programma op dat moment niet gebruikt.
Schijfdefragmentatie is nodig zodat alle bestanden op uw harde schijf bij elkaar worden gezet, zodat het sneller te vinden is en waardoor er meer ruimte op uw harde schijf overblijft.

Computer stofvrij maken:

De grootste vijand van uw pc is stof. Door de werking van de ventilatoren in uw pc van bijvoorbeeld de voeding, processor of videokaart is er een constante aantrekking van stof van buitenaf naar binnenin de computer. Een stoflaag in de pc kan betekenen dat onderdelen niet goed meer gekoeld worden. Het gevolg is dat (een onderdeel van) de pc oververhit kan raken en zo nu en dan slecht reageren en traag worden.
Doordat stof in de pc niet gezien wordt, lijkt het stofvrij maken ervan een overbodige luxe. Toch blijf ik mensen aanraden dit eens per jaar te doen want het is het behoud van uw computer en/of laptop. Uw computer/laptop gaat daardoor langer mee. Onderhoud is dus behoud en bent u uiteindelijk goedkoper uit dan een nieuwe computer/laptop aan te schaffen.

Koelpasta vervangen:

In de computer/laptop wordt koelpasta gebruikt om de processor te koelen. Als de computer aanstaat, voel je al dat de computer warme lucht gaat blazen. Dit is om de processor koel te houden en tegen oververhitting te beschermen. Na verloop van tijd droogt de koelpasta uit. Hierdoor gaat de computer steeds meer en harder blazen en ook dus meer herrie maken en op den duur steeds trager werken of gaat de computer uitslaan.
Hoe werkt dat in de computer. Het koeloppervlak en de processor is eigenlijk een verbinding. Omdat de twee oppervlakten nooit helemaal vlak kunnen zijn, moet er een verbinding zijn die snel warmte geleidt. Als je geen koelpasta gebruikt, is er alleen lucht als verbinding en er zijn betere materialen om snel warmte te geleiden. Daarvoor dient koelpasta om dit sneller te doen dan lucht. Als de twee oppervlakten perfect vlak zouden zijn, zou koelpasta in principe niet nodig zijn, helaas is dit bijna onmogelijk.

 

specialist in digitale oplossingen